Mai ige
A beszoktatásról

Szentendrei Evangélikus Zenei Óvoda
beszoktatással kapcsolatos kérései, javaslatai

 

Jézus Krisztus mondja: „Arról fogja megtudni mindenki,
hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást.”

János evangéliuma 13,35

Óvodánk igéjével szeretettel köszöntünk Benneteket!

Szeretnénk tájékoztatni Benneteket a beszoktatással kapcsolatos fontos tudnivalókról, kéréseinkről.

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy az óvodába lépés előtt próbáljátok meg felkészíteni gyermeketeket az új helyzetre, az óvodai életre.

 

Érdeklődés felkeltése

Nagyon fontos, hogy már hetekkel korábban keltsétek fel érdeklődését az óvoda iránt. Meséljetek arról, hogy mennyi érdekes dolog történik, sok gyermek van, sok játék, amivel tud majd játszani. Szeretni fogják, finomakat lehet enni és inni, és minden pont akkora, mint ő maga, a szék, az asztal, az ágy és még a mosdó is.

Lesz majd egy gyönyörű zsákja, szekrénye, amiben a saját ruháit tarthatja.

 

Pedagógusok

Legfontosabb a BIZALOM. Fontos, hogy a szülők bízzanak meg nagyon azokban a pedagógusokban, akik gyermekükért felelnek. Ez a titka a közös, sikeres nevelésnek. Kérjük, meséljetek a pedagógusokról. Fontos, hogy gyermeketek sokat hallja a nevüket. Mindenképpen beszéljetek arról, hogy az óvó néni és óvó bácsi látogatóba érkezik a nyár folyamán.

 

Szülői félelmek

Figyeljetek arra, hogy lehetőleg ne vetítsétek ki gyermeketekre aggodalmaitokat. Lehetőség szerint ezekről ne beszéljetek a füle hallatára (ez nehezebb feladat, mint gondoljátok, mert gyermeketek gyakran tűnik egy hatalmas érzékszervnek, mint egy hatalmas szem vagy fül, aki mindent lát és mindent hall! – azt is, ami nem neki való).

Ha gyermeketek esetleg sírni fog, nem kell aggódni, a pedagógusok meg fogják vigasztalni, játékba vezetik, énekelnek, mesét mondanak neki.

 

Búcsúzkodás, elválás nehézségei

Előre el kell mesélni a gyermeknek, hogy anya és apa számára bizony nincs hely az óvodában, nem tudnak vele ott maradni, de sietnek érte.

Reggel közösen érkeztek az óvodába, de az ajtóban el kell köszönni. Anya és apa dolgozni megy, „te” pedig játszol az óvodában. Törekedni kell, hogy a búcsúzkodás ne húzódjon néhány percnél hosszabbra, még akkor sem, ha esetleg a gyermek sír (és/vagy a szülő is sír) és a szülőn csimpaszkodik. Mindez teljesen természetes az elszakadásnál, hiszen eddig mindig együtt voltatok. Persze, van olyan kisgyermek is, aki szaladva érkezik, tele jókedvvel, örömmel, hiszen ez az újdonság varázsa. Esetében is előfordulhat, hogy pár nap múlva elszomorodik, hiszen ráébred arra, hogy ez nem egyszeri eset.

 

Beszoktatás

Óvodánkban a beszoktatás ideje egy hetet ölel fel. Az első napon 10 perces eltolással érkeznek a gyermekek, szüleikkel együtt. A pedagógusok minden családot szeretettel fogadnak, és megmutatják a gyermek szekrényét (már saját jelével ellátva) és a mosdóhelyiséget.

Ezt követően közös játék a már megérkezett gyermekekkel és szüleikkel, ismerkedés a csoportszobával.

Mosdóhasználat után közösen reggeliznek a gyermekek, majd meglepetés játékot szerveznek a pedagógusok.

Udvarra mennek, és a nagy játék után ebéddel zárják a délelőttöt. Az első héten a gyermekek a délelőttöt töltik az óvodában.

Az első héten 2-3 óra bőven elegendő lehet egy gyermek számára, egy napon ennyi idő alatt ki is merül. Ebben az életkorban nem alakul ki a gyermek időérzéke, ezért segítségképpen a történéseket mindig valamihez kötjük. Nagyon fontos a gyermek számára a napirend, a ritmus, ez adja a biztonságot, és érzékelteti, hogy mi után mi fog történni.

A hét további napjaiban fokozatosan segítünk a gyermekeket leválasztani a szülőkről. Reménység szerint zökkenőmentesen indulhat az új hét, melyen igény szerint a gyermekek megkezdhetik az óvodai alvást.

 

Szeptembertől kérjük a következőket:

  • „Egészséges, közösségbe mehet” igazolást a házi gyermekorvostól
  • Óvodai játszóruha: kinti
  • Játszóruha: benti (kényelmes viselet, zárt cipő)
  • Tartalék ruha
  • Tisztasági csomag (WC papír, szalvéta, zsebkendő, folyékony szappan, fésű, fogkefe – jellel ellátva)
  • Tornazsák (tartalmazzon kényelmes pólót, nadrágot, tornacipőt)
  • Beszoktatáshoz a szülő számára is váltócipőt
  • Ágyneműt (paplanhuzat, párnahuzat, lepedő)
  • Kitöltött, lepecsételt törzslap (védőnő állítja ki)
  • Minden ruhát, cipőt kérünk jellel ellátni

 

 

Örömteli, várakozással teljes nyarat kívánunk, szeretettel:

 

A Szentendrei Evangélikus Zenei Óvoda nevelőtestülete